Delikatna w smaku, syta zupa. Odkryjcie bogactwo selera 🙂 To błonnikowa bomba usprawniająca pracę jelit. Seler zawiera także dużą ilość potasu, dlatego jest zalecany przy nadciśnieniu. Zupa dostarczy Wam także wapnia. Krem wyszedł smaczny, w sam raz na obiad. Podajcie go koniecznie z razowymi grzankami i pestkami słonecznika.
1 porcja z dodatkami ma:
- 260 kcal
- 9 g białka
- 12 g tłuszczu
- 38 g węglowodanów
- 9 g błonnika
Składniki na 4 miseczki:
- 1 spory seler (ok 500 g)
- 3 średnie ziemniaki
- 1/4 cebuli
- 1 szklanka meka
- łyżeczka oleju rzepakowego, łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- dodatki: kromka chleba żytniego, prażony słonecznik, łyżeczka oliwy czosnkowej
W garnku rozgrzać olej, dodać łyżeczkę masła i podsmażyć czosnek oraz cebulę ok. 1 minuty. Dodać pokrojony w kawałki seler i ziemniaki, zalać 2 szklankami wody do poziomu warzyw. Całość gotować ok 30 minut. Na koniec przyprawić sola, gałką, pieprzem i zmiksować na krem ze szklanką mleka. Chleb włożyć do tostera, opiekać do złotego koloru. Posypać zupę prażonymi pestkami słonecznika i kawałkami grzanek. Polać łyżeczką oliwy czosnkowej.
Smacznego!
ile błonnika! <3
wpadam na taką zupkę:) pycha!